Rođena Zagrepčanka Matea Nesek živi i poslovni uspjeh sa svojim brendom parfema Matea Nesek® gradi u Dubaiju

Moda_mateaNesekcover

Rođena Zagrepčanka Matea Nesek živi i poslovni uspjeh sa svojim brendom parfema Matea Nesek® gradi u Dubaiju

Iako joj je tek 35 godina, dosadašnji život Matee Nesek lako bi mogao poslužiti kao predložak za neki dobar film o poslovnom uspjehu jedne žene. Rođena u Zagrebu Matea je diplomirala informatiku i 3 godine radila u struci u New Yorku. Nakon isteka ugovora u SAD-u poželjela se vratiti u Hrvatsku, međutim sudbina je htjela drugačije. Ne mogavši pronaći posao u struci u domovini, Matea prihvaća posao stjuardese u katarskoj aviokompaniji. Ipak, tamo nije dugo ostala. Ambiciozna mlada žena ubrzo je posao stjuardese zamijenila automobilskom industrijom. Posao u marketingu prestižnih brendova autoindustrije, Bentleyu i McLarenu, može se činiti kao posao iz snova. No, Matea je imala druge snove. Željela je stvarati parfeme… Sve o svojoj strasti i snovima koji su postali unosan posao otkrila je u razgovoru za www.moda.hr

Kad sam se krenula pripremati za ovaj intervju prvo pitanje koje mi je palo na pamet je bilo jeste li Vi Zagrepčanka ili Dubajčanka? Kako se osjećate?

Moram priznati jako dobro pitanje. Zagreb je moj rodni grad. Uvijek ću se smatrati Zagrepčankom! Najveća vrijednost grada Zagreba je njegova atmosfera i prekrasni ljudi. No moram priznati da sam isto tako vrlo zadovoljna životom u Dubaiju koji mi pruža velike mogućnosti poslovnog napredovanja. Dubai je jedan od vodećih poslovnih centara svijeta i tu se zaista stvaraju kontakti za sklapanje i obavljanje svih vrsta poslova. Konkurencija je vrlo velika, za posao se borite svojim znanjem i radom, no sustav je postavljen efikasno te se svakome tko se želi dokazati daje se prilika za uspjeh.

Matea Nesek (35) u Dubaiju je stvorila svoj brend parfema Matea Nesek®

Diplomirali ste informatiku. Kako ste završili kreirajući parfeme U Dubaiju?

Moram priznati da nisam imala viziju odlaska izvan Hrvatske. Smatram da u životu treba biti uporan i ustrajan, imati cilj pred sobom i težiti njegovu ostvarenju. Istina je da je danas vrlo teško bilo gdje uspjeti. Ja ne odustajem, uvijek tražim nove mogućnosti, a kako su me oduvijek interesirali mirisi, okrenula sam se ostvarenju tog cilja. Kao strastvena golferica, moja je želja bila osmisliti parfem koji bi odgovarao životnom stilu golfera, te koji bi imao dugotrajnu auru s obzirom da se golf igra po nekoliko sati. I tako je prije godinu dana nastao brend Matea Nesek® kojeg danas čini trinaest luksuznih parfema za žene i muškarce.

Kreirate li parfeme Vi osobno ili postoji neki “nos” koji stvara parfeme Matea Nesek? Koji je Vaš osobni favorit među parfemima?

U realizaciji ideje presudno je bilo poznavanje Michele Tribout, točnije, njezinog nosa, koji je zaslužan za brojne mirise koje danas možemo naći u prodaji te koji stoji iza slavnog brenda Ninne Ricci. Iako sam nekoliko godine radila na projektu, konkretna priča započela je tijekom moje prve trudnoće i porodiljnog. Njuškala sam supstance, otkrivala nove, međusobno ih kombinirala i s dizajnerima osmišljavala logotip i ambalažu. Također sam i odlazila u tvornicu kako bih nadzirala proces proizvodnje. Sve svoje parfeme volim i ne mogu izdvojiti favorite. No, osim svojih, mogu vam otkriti kako volim i mirise parfemske kuće CREED koja njeguje dugu tradiciju proizvodnje parfema.

Matea Nesek® parfemi danas obuhvaćaju 5 kolekcija za žene, muškarce i uniseks s 13 mirisa

Kako ste upoznali Michele Tribout i kako Vam je ona pomogla? Koji su Vam njezini savjeti u stvaranju vlastitih parfema najviše značili?

Michele je dugogodišnja prijateljica moga bratića Tomislava i njezina potpora i kontakti su mi puno značili. Cjenila je moj entuzijazam, to što sam imala hrabrosti i odvažnosti ući u borbu s velikom parfemskim kućama na tržištu. Eksperimentirala sam i isprobavala razne kombinacije sastojaka do konačne realizacije, a Michele me podržavala svojim savjetima i kontaktima koji su sezali čak do Dubaija. Povezala me sa stručnim timom ljudi s kojima sam radila na projektu. Zapamtila sam njezine riječi kako je stvaranje mirisa umjetnost koja ne poznaje granice.

Parfemi Matea Nesek® danas obuhvaćaju pet kolekcija za žene, muškarce i uniseks s 13 mirisa. Otkuda crpite inspiraciju za svoj brend i kome su Vaši mirisi namijenjeni?

Neki od mojih omiljenih sastojaka jesu ruža, amber te skupocjeni oud. I oni su moja inspiracija! Oud je elegantan slatkasto-drvenasti miris promjenjivog karaktera te je neizostavan sastojak u većini mojih parfema. Zahvaljujući korištenju najkvalitetnijih sastojaka te savršenim kompozicijama, moji mirisi su zaista jedinstveni. Samo jedna kapljica mirisa dovoljna je da mirišete satima, ako ne i danima! No osim što mirišu, moji parfemi zaovoljavaju i druga čula. U kolekcijama Driver Intense, Golden Tee Golf i Valoroso na bočicama parfema nalazi se jedinstvena12 karatna zlatna gravura, a njihove cijene kreću se od 748, 00 kn do 1.350,00 kn. Najekskluzivnija, limitirana kolekcija dostupna na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata jest The Scent of Luxury čija je cijena 5.500,00 kn.

Najekskluzivnija, limitirana kolekcija dostupna na tržištu UAE jest The Scent of Luxury čija je cijena 5.500,00 kn

Pretpostavljam kako je primarno tržište Matea Nesek® parfema tržište UAE. Mogu li se Vaši parfemi pronaći u Hrvatskoj i ako da, gdje? Iako je vjerojatno nemoguće usporediti Dubai kao tržište i Hrvatsku, jeste li zadovoljni reakcijama na Vaše parfeme u Hrvatskoj?

Dubai je šoping meka za parfeme i konkurencija je vrlo velika, no točno je da su UAE idealno tržište za moje parfeme. Vrlo sam ponosna da kvaliteta i inovativnost Matea Nesek® parfema u godinu dana postojanja postala prepoznatljiva te se uspjela nametnuti u borbi s velikim parfemskim kućama. Parfeme su prepoznali klijenti u Dubaiju, Abu Dhabiju, Kataru i šire, a biraju ih šeici, uspješni poduzetnici i poduzetnice, svjetski poznati golferi i mnogi drugi. Usporediti hrvatsko tržište i ono UAE je nemoguće, no veseli me što su moji parfemi dostupni i na tri zagrebačka prodajna mjesta (Nikel Priroda Liječi, Vlaška 40; Bilbao, Tkalčićeva ulica 46 iPoliklinika Mesotrax, Črnomerec 31), te putem webshopawww.mateanesek.com.

Kako se nosite s činjenicom da niste većinska vlasnica svog brenda s obzirom na činjenicu da 51% drži Vaš lokalni partner?

Zapravo to i nije baš točno. Vlasništvo brenda Matea Nesek® je u mojem 100% vlasništvu, no kako bi otvorili tvrtku u UAE morate imati lokalnog partnera koji će biti vlasnik 51% tvrtke, dok ste vi vlasnik maksimalno 49% tvrtke. I obvezni ste uplatiti 20% profita u korist svog lokalnog partnera ili partnerice. Bez toga u UAE ne možete niti pokrenuti biznis. Ipak, brand čija sam ja 100% vlasnica je zaštićen u nekoliko razreda u većini zemalja svijeta. Tako da me zapravo taj dio s vlasništvom uopće ne muči.

Kako bi otvorili tvrtku u UAE morate imati lokalnog partnera koji će biti vlasnik 51% tvrtke, no brend Matea Nesek® je u mojem 100% vlasništvu

Matea, osim što uspješno gradite svoj brend na izazovnom tržištu Dubaija, Vi ste i supruga i majka. Koliko je izazovno “hendlati” sve te uloge u okruženju u kojem živite?

S obzirom da smo u iščekivanju novog člana obitelji, uz trudnoću i jutarnje mučnine malo teže nego inače. Budim se vrlo rano kako bih uskladila poslovne i obiteljske obaveze, no olakotna je okolnost što mi se ured nalazi u samom centru grada, nepunih 5 minuta pješice od stana gdje živimo. Nije lako uskladiti poslovne i majčinske obveze, no sve je stvar dobre organizacije! Moja misao vodilja kako u životu tako i u brendu kojeg gradim jest da žene trebaju kreirati život kojim žele živjeti. Svakako je prednost kada imate vlastitu tvrtku i kada sami raspolažete svojim vremenom, sami odlučujete kada ćete, što i gdje raditi i istodobno snosite sve potencijalne rizike iz kojih oblikujete snažan profesionalan karakter.

Možete li povući glavne paralele između života u Dubaiju i Zagrebu? Koji su benefiti života u Dubaiju, a što Vam zagrebačko nedostaje?

Teško je uspoređivati Dubai i njegove gradske četvrti s europskim gradovima poput Zagreba kojeg beskrajno volim. Zagrepčani koji žive u Zagrebu ponekad nisu ni svjesni koje zelene oaze imaju u samom srcu grada, poput primjerice Zrinjevca ili zelenog Tuškanca koji mi najviše nedostaju. Da ne pričam o prirodi s kojom se možete povezati u Parku Maksimir, na Bundeku ili Jarunu. S druge strane, Dubai je zasigurno jedan od najsigurnijih, ako ne i najsigurniji grad na svijetu. Moderan grad sa zanimjlivim spojem tradicije i ekstravagancije Dubai ima sve što biste mogli poželjeti. Zamislite samo da živite u centru grada s pogledom na najviši toranj na svijetu, poznatim kao Burj Kalifa koji je visok 828m. Volim Dubai, jer mi omogućava tu dozu luksuza…

VALOROSO proljetna kolekcija

Kako najradije provodite slobodno vrijeme ukoliko ga uopće imate?

Uz ubrzani tempo života i posvećenost poslu, koji mi je i velika životna strast, nastojim odvojiti vrijeme jednom tjedno za golf. Nakon uspješne Golden Tee kolekcije, predstavila sam Driver Intense parfemsku liniju koja simbolički predstavlja poticaj golferima za uspješan, dugačak i precizan drive. Ono što i meni treba. Golf mi omogućava druženje u prirodi, na svježem zraku, igranje na prekrasnim terenima s kolegama i prijateljima. A kada se želim potpuno opustiti, onda je moja destinacija Burj Al Arab najskuplji, najluksuzniji i najekstravagantniji hotel na svijetu, hotel sa sedam zvjezdica koji je i moje omiljeno mjesto za odlazak na popodnevni čaj.

Saznajte više o VALOROSO proljetnoj kolekciji brenda Matea Nesek®!

Valoroso kolekcija je inspirirana zlatom, luksuzom, skupocjenim automobilima, odvažnošću i ekstravagancijom. U pozlaćenoj muškoj bočici VALOROSO EDP 80ml skrivaju se uzbudljive proljetne note. Citrusni akordi limuna, limete i crvene naranče otvaraju kompoziciju. U srcu parfema se nalaze ružin cvijet i latice jasmina, a u bazi su mošus i kremasta sandalovina. VALOROSO Women EDP 80ml izrazito je ženstven, senzualan i privlačan miris kreiran voćnim notama. Otvara se notama jabuke, ananasa i jasmina. U srcu parfema se stapaju iris, ljubičica i kremasta sandalovina, a u bazi su mošus i malina. Na hrvatskom tržištu parfemska kolekcija Valoroso za muškarce i žene EDP 80ml dostupna je po cijeni od 1.350,00 kn.

Ako vam se svidio članak, molimo vas da ga podijelite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *